Riv ned og byg nyt – fordele og ulemper

Hvad koster det at rive ned og bygge nyt, fremfor at renovere det gamle hus? Og er det billigere end byggemodning af en ny grund? Det er nok de mest centrale spørgsmål, hvis I overvejer at købe en grund med et nedrivningsklart hus.

Svaret er ikke altid givet på forhånd, men de fleste tilfælde giver det bedre mening at rive huset ned og bygge et helt nyt frem for at renovere og vedligeholde.

Her kommer fordelene ved at rive ned og bygge nyt – og også nogen af ulemperne ved at renovere det gamle hus.

1. Renovering af gammelt hus kan være dyrt

Riv ned og byg nyt frem for at renovere et hus; det lyder umiddelbart som en dyr løsning. Det kan det være. Men det kan også være en god forretning.

En gennemgribende renovering af et gammelt, faldefærdigt hus kan sagtens stå jer i det samme, som riv ned og byg nyt vil og starte fra bunden med et nyt hus vil koste. Det kan også være billigere. Eller dyrere. Faktisk kendetegner det de fleste renoveringsprojekter, at både økonomien og tidsplanen skrider. Ved renoveringer er der mange usikkerheder og risici, der som minimum betyder en investering i tid og besvær undervejs i processen. Og selv efter en gennemgribende renovering kræver huset fortsat løbende vedligehold.

Generelt kan man sige, at jo mere man selv kan klare af renoveringen, des bedre ser regnestykket ud i forhold til at bygge nyt. Men en gør-det-selv renovering har også ulemper – det kræver stærke håndværksmæssige evner, og alligevel kan en fremtidig køber tage forbehold over for de potentielt dårlige løsninger og risici som kan gemme sig bag en gør-det-selv renovering. Og er man ikke professionel, kan man nemt ende med uholdbare løsninger som efter en kort årrække igen kræver nye investeringer i form af ekstra vedligehold, renovering, eller udbedring af opståede skader.

Et nybygget hus er bygget, så I slipper for at bekymre jer om vedligehold fra dag ét. Tidsplanen og økonomien skrider ingen steder med riv ned og byg nyt. I skriver nemlig under på en totalløsning, hvor der ikke er plads til uforudsete udgifter og ændringer i planen. Og med et nøglefærdigt hus kan I sove roligt indtil den dag, I kan flytte ind.

2. Højere salgsværdi for nybygget hus

Riv ned og byg nyt for at stå stærkere, når I efter en årrække beslutter jer for at sælge. Med et moderne arkitekttegnet kvalitetsbyggeri er boligen ganske enkelt mere attraktiv for langt de fleste købere, end en renoveret bygning som kræver mere vedligehold og har ubekendte faktorer. For køberen er der færre risici ved at købe et nybygget hus med et kvalitetsstempel.

Nybyggede huse har ved salg oftest kortere liggetid, flere købsinteresserede og i sidste ende en bedre fortjeneste.

Kontakt os i dag

3. Regler for nedrivning af hus

I nogle områder er riv ned og byg nyt slet og ret forbudt, og i andre områder findes der en række regulativer, der skal følges, hvis I ønsker at bygge nyt.

Så før I booker bulldozeren, skal der selvfølgelig være helt styr på, hvad I må og ikke må. Det er rigtig surt at se drømmen om et nybygget hus smuldre på målstregen pga. en lille paragraf, I ikke kendte til.

En anden risikofaktor er miljøproblemer, som kan dukke op under nedrivningen. Det kan være asbesttag, en gammel nedgravet og usløjfet olietank, som har lækket olie, eller miljøskadelige stoffer fra tidligere aktiviteter på grunden. Det kan blive en bekostelig og tidskrævende affære at afdække omfanget og skaffe sig af med forurenet jord fra sin grund. En tilstandsrapport med tilhørende jordbundsundersøgelse kan afdække miljøproblemer på forhånd.

Som med statens regler om nedrivning af bebyggelse og andre regulativer kan det være udfordrende at finde hoved og hale i, hvor man skal starte med riv ned og byg nyt. Vi hjælper gerne med at give jer et overblik over, hvilke regler der gælder i jeres område, og hvordan I kan checke for potentielle miljøproblemer, så I kan starte nedrivningen med ro i maven.

3. Bedre energibalance og komfort

Moderne nybyggerier er fra tegnebrættet designet med energieffektive løsninger og gode materialevalg i mente. Resultatet er et lavt energiforbrug, høj komfort og sundt indeklima. Fordele, som kan være svære at opnå ved renovering af eksisterende byggerier, hvor gamle konstruktioner og forældede materialetyper medfører dyre og ineffektive kompromiser.

4. Få et hjem der passer til jeres behov

Fordelen ved at rive ned og bygge nyt i stedet for at renovere er, at I får mulighed for at skabe præcis den planløsning, der fungerer for jeres familie. Det betyder, at jeres langsigtede behov også får lov at indgå i drømmeboligens udformning.

5. Optimal udnyttelse af grunden

Tiden kan let være løbet fra tankerne bag den eksisterende bygning, eller måske udnyttes grunden bare ikke effektivt. Ved en renovering af en bolig kan arkitekturen eller konstruktionen umuliggøre tilbygninger som både er æstetiske og udnytter grunden. Når I river ned og bygger nyt, kan I frit lege med nybyggeriets placering på grunden.

Og fordi I kan planlægge efter langsigtede behov betyder det også, at boligen kan fungere som ramme for jeres familie i længere tid. Det betyder meget, når man har fundet en grund som ligger i det perfekte kvarter.

6. En billig grund i det rigtige område

Hvis prisen på grunden med det nedrivningsklare hus er tæt på grundens værdi, er det et godt tegn på at det kan betale sig at rive huset ned og bygge nyt. Prisen for nedrivning vil typisk ligge på 100 – 150.000 kr, afhængigt af placering i landet, adgangsforhold og andre faktorer. De fleste nedrivningsfirmaer giver gerne en fast pris inden de går i gang.

For den pris får du en byggemodnet grund, som i princippet ikke kræver yderligere investering før I begynder byggeprocessen. Og du kan være heldig at grunden ligger i et godt kvarter med naboer, charme og stil som du ikke finder i et nyudstykket område.

En byggerådgiver kan inspirere med nye idéer

Når I bygger nyt, kan I drage nytte af professionel byggerådgivning og måske blive inspireret til helt nye idéer og løsninger, som I ikke havde fået ved en renovering.

IDEALHUSE er med hele vejen fra tanke til handling – fra I først får idéen om at rive ned og bygge nyt til nedrivnings- og byggetilladelsen er i hus. Men vi har ikke travlt med at tvinge jer til handling. Lad os lige snakke sammen først og finde ud af, om IDEALHUSE er det rigtige byggefirma for jer.

Udfyld kontaktformularen herunder, så inviterer vi jer til en kop kaffe, hvor vi gennemgår fordele og ulemper ved jeres projekt samt ser på, hvordan vi kan skabe jeres drømmehjem i etablerede rammer.

Kontakt vores byggerådgiver

  • Ved at indsende dine oplysninger via kontaktformularen accepterer du, at vi må kontakte dig omkring køb af grund og/eller bolig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.